• Inici
  • Edició 2022
  • Palmarès 2022

Palmarès 2022. ‘Indestructibles’ guanya el TERRA GOLLUT en l’edició on s’hi han presentat més obres

Palmarès 2022. ‘Indestructibles’ guanya el TERRA GOLLUT en l’edició on s’hi han presentat més obres
    • El curt ‘Mañana volveré, d’Hugo de la Riva s’emporta el guardó de la seva categoria, i Gala Espín el de millor reportatge de fotoperiodisme per ‘Nascentía’
    • El premi del públic per votació popular ha estat per ‘La voz de Thais’ de David Casals-Roma, mentre que el curt ‘La salud naufraga en la frontera sur’, ha aconseguit el Premi dels Joves

09/10/2021.- Indestructibles de Xavier Aldekoa, Alfons Rodríguez i José Bautista s’ha emportat el Premi al millor Llargmetratge del TERRA GOLLUT Film Festival 2022, a la gala de clausura que s’ha celebrat aquest vespre. El film, que narra cinc histories diferents de joves de l’Àfrica, ha estat escollit pel jurat “per dibuixar un collage sensible, emotiu i allunyat del victimisme, d'un grup de joves protagonistes d'unes vides marcades per l'esforç i la superació”. Pico Reja. La verdad que la tierra esconde ha rebut una menció especial del jurat en aquesta mateixa categoria. Es tracta de la història de la fossa comú del cementiri municipal de Sevilla, que porta el mateix nom que el film, on hi poden haver enterrats més de 2.000 represaliats franquistes.

La resta de premis han estat els següents: en la categoria de curtmetratges, Mañana volveré, d’Hugo de la Riva, que amb només onze minuts explica com de difícil pot ser un comiat, s’ha emportat el guardó. El Premi del Públic, escollit per votació popular, ha estat per La voz de Thais de David Casals-Roma. En aquest cas es tracta de la reconstrucció biogràfica d’Elena Jordi, considerada la primera dona directora de cinema de l’Estat espanyol. El curtmetratge sobre la immigració La salud naufraga en frontera sur d’Alba Villén i Ignacio Marín, ha estat escollida per unanimitat pel jurat jove format per joves migrats tutelats, i que han assegurat haver-se sentit identificats. Per últim, el Premi a la Concòrdia ha estat lliurat al també curt L’Alfons ja no viu aquí, de Dani Planas i Alejandro Fabbri, que explica la història d’un sense sostre desnonat en plena pandèmia. En la categoria de millor reportatge fotogràfic s’ha premiat el treball de la jove fotògrafa Gala Espín per Nascentía, sobre l’embaràs d’una dona jove.

Tot i que el certamen continua amb sessions itinerants en espais i seus durant el mes d’octubre i novembre, fins al moment comptant les sessions del TERRA GOLLUT i Cinema Transhumant que han dut el cinema compromès, humanitari i fotoperiodisme a pobles i col·lectius vulnerables d’arreu, han sumat 3.200 espectadors presencials en un total de 62 activitats. En línia, a través del canal al Filmin.cat, s’han assolit els 12.000 espectadors. Aquestes xifres són les més altes que s’han registrat en la història del festival.

Pel que fa als reconeixements que s’han fet al llarg d’aquesta edició, que va començar el passat 23 de setembre, el periodista Josep Cabayol ha rebut el Premi TERRA GOLLUT a la trajectòria audiovisual i de la comunicació a títol pòstum, mentre que el fotoperiodista Emilio Morenatti, va obtenir el Premi TERRA GOLLUT a la trajectòria fotogràfica, guardó que se li va entregar durant la segona Jornada de Fotografia Compromesa que es va fer a l’antic balneari de Montagut (Vall de Ribes).

----------------------------------------------------------------------

 

PALMARÈS TERRA GOLLUT FILM FESTIVAL 2021

PREMI AL MILLOR LLARGMETRATGE

Indestructibles, de Xavier Aldekoa, Alfons Rodríguez i José Bautista

INDESTRUCTIBLES CARTELL 450

“Si cal, morirem per ell”. Amb només 12 anys, els dos nens soldats, Rodrigue i Gloire, serveixen com a guàrdies personals del general Mbura, cap d’un grup rebel a la selva de l’est de la República Democràtica del Congo. Tots dos somien amb escapar. Heritier, de 16 anys, fa temps que no té somnis: només malsons. Després de formar part de la mateixa milícia durant cinc anys, va fugir d’aquella vida de combat, mort i abusos i ara intenta alliberar-se dels mals esperits que el persegueixen.

MENCIÓ ESPECIAL JURAT LLARGMETRATGES

Pica Roja. La verdad que la tierra esconde, de Remedios Malvarez i Arturo Andújar

Pico Reja. La verdad que la tierra esconde 450

La guerra civil espanyola i el franquisme van deixar darrere seu un paisatge de terror amb desenes de milers de civils assassinats, sepultats sense nom i abandonats a l’oblit. No només els va ser arrabassada la vida, sinó també el dret a ser recordats i a una sepultura digna. Dècades després, Espanya continua sent un país sembrat de fosses comunes.

 

PREMI AL MILLOR CURTMETRATGE

Mañana volveré, d’Hugo de la Riva

Manana volvere 450

Carlos dorm al tanatori fins que el desperten perquè la seva àvia ha desaparegut del taüt. Terror amb tocs d’humor per explicar com de difícil i complicat és acomiadar-se.

 

PREMI A LA CONCÒRDIA HOSPITAL DE CAMPDEVÀNOL

L’Alfons ja no viu aquí, de Dani Planas i Alejandro Fabbri

L Alfonso ja no viu aqui 450

Alfonso (62 anys) viu entre l’entrada posterior d’una oficina bancària i el carrer. Després de 4 anys allà, alguns residents de la propietat van forçar el seu desallotjament, que va tenir lloc just a la meitat del període de confinament a causa del coronavirus.

 

PREMI DELS JOVES

La salud naufraga en la frontera sur, d’Alba Villén i Ignacio Marín

Cartel Poster Frontera Sur 450

Quin és l’estat de salut de les persones migrants que arriben a Espanya? I, un cop aquí, com influeixen les condicions d’acolliment sobre la salut? La Salut Naufraga és un curt sobre l’estat de salut de les persones migrants que han arribat a les nostres costes.

PREMI AL MILLOR REPORTATGE DE FOTOPERIODISME

Nascentía, de Gala Espín

GALA ESPIN NASCENTIA 450

PREMI DEL PÚBLIC

La veu de Thaïs, de David Casals-Roma

LA VOZ DE THAIS CARTELL 450

La veu de Thaïs és un documental historico biogràfic sobre Elena Jordi, la primera directora de cinema d’Espanya. Clara Mingueza és una actriu de Barcelona que, en descobrir que Elena Jordi no té cap làpida al nínxol.

PREMI A LA TRAJECTÒRIA AUDIOVISUAL

Josep Cabayol, periodista

josep cabayol virallonga

El TERRA GOLLUT film festival ha atorgat en aquesta edició el seu primer premi pòstum al periodista Josep Cabayol Virallonga. Un periodista "fet a cop de revolta personal" que ha estat fundador i president de l’Associació Solidaritat i Comunicació-SICOM, una entitat sense ànim de lucre dedicada a fomentar el periodisme "responsable, crític i independent, però no neutral. Va desenvolupar una llarga trajectòria a mitjans de comunicació com a Televisió de Catalunya, TVE, RNE o COM Ràdio, on va ocupar càrrecs com a cap d'informatius o cap de redacció. També va col·laborar en mitjans escrits com El Periódico, Catalunya Plural, Crític, eldiario.es i Nació Digital. El seu interès per les problemàtiques socials el va portar a produir diversos documentals.

PREMI A LA TRAJECTÒRIA FOTOGRÀFICA

Emilio Morenatti, fotoperiodista

FOTO EMILIO MORENATTI

Fotoperiodista guanyador del premi Pulitzer i fotògraf en cap d’Associated Press per Espanya i Portugal. Emilio Morenatti (Saragossa, 1969) és un fotògraf espanyol, nascut a Jerez de la Frontera. Des del 2004 treballa exclusivament per Associated Press. Sempre ha mantingut un compromís amb la informació sobre desastres, guerres i situacions de conflicte. Això li va portar a ser segrestat el 2006 a la ciutat de Gaza. El 12 d'agost de 2009 va patir un atemptat mentre viatjava amb forces militars nordamericanes per Kandahar (Afganistan). El 2007 va rebre una menció d'honor en els World Press Photo de 2007. El 2021 rep el prestigiós Premi Pulitzer de fotografia per les seves instantànies dels primers mesos de la pandèmia de COVID-19 a Catalunya.

 

----------------------------------------------------------------------

 

JURAT DEL TERRA GOLLUT FILM FESTIVAL 2022

 

JURAT LLARGMETRATGES

  • Eduard de Vicente. Periodista cultural i especialista en cinema amb una àmplia experiència en ràdio, televisió i premsa escrita.
  • Francesca Prats. Historiadora i Tècnica en Lectura de la Imatge
  • Ramon Mussach. Cinèfil i crític de cinema amb experiència en mitjans de comunicació.


JURAT DE LA CONCÒRDIA I DE CURTS

  • Oan Tenés, jove trans activista i experiencia en projectes d’ economia social i solidària.
  • Tijan Konteh, jove afrodescendent involucrat amb projectes d’integració social.
  • Boutaina Khanji Chejir, marroquina d’origen, aficionada a l’escriptura i a la pintura.
  • Daniela Cabrera, colombiana d’origen. Grau en realització de cinema i televisió

JURAT DE FOTOGRAFIA

  • Marc Sanyé. Fotoperiodista especialitzat en migracions.
  • Emilio Morenatti. Fotoperiodista guanyador del premi Pulitzer i fotògraf en cap de The Associated Press

JURAT JOVE

Un conjunt de vuit membres format per joves tutelats sols acollits a Catalunya i alumnes dels l'Instituts de la comarca del Ripollès han treballat en equip per atorgar el premi TERRA GOLLUT dels joves.

  • ABDELJAOUAD OUKHERDI
  • MOUSTAPHA MARROUNE
  • MOHAMED EL MHGILI
  • RAHIMA ZAHRANE
  • ELHADJI DIOP
  • MAMADOU DIALLO
  • SAMUEL COLLEY
  • BOUBACAR SALL
  • FADI ENNAJAR

Cinema Transhumant és un projecte amb el suport de:

Dinàmic Enginy SLU - 2024 - Contacta - Avís legal i política de privacitat